Dag og tid: Ris og ros til norsk arkitektur

3. desember 2021

«Det skulle berre mangle at mottakaren av ein heiderspris ikkje dukka opp, kunne vi tenkje. Men så enkelt er det likevel ikkje. Å vera med på eit arrangement som fremjar ein tradisjonelt inspirert arkitektur, har vore tabu i mange arkitektkontor i landet... Det er oppsiktsvekkjande at dei mest modernistiske arkitektane i landet deltok på arrangementet. Mad arkitekter, som opphavleg heitte Moderne Arkitektur og Design, er blant Noregs mest kjende kontor. Dei er kjende for bidraget til Barcode-rekkja i Bjørvika – ein bydel som ikkje akkurat utstrålar «tradisjonell fornying».

«Samtidig meiner eg å merke ei generell mentalitetsendring. Til dømes tala generalsekretær for Fortidsminneforeininga, Ola Harald Fjeldheim, under tildelinga. Han gav si tilslutning til eit skifte i norsk arkitekturpolitikk. Mellom mange medlemer av Fortidsminneforeininga har idealet vore ein såkalla brotsestetikk: Dersom gamle bygningar fekk nye tilbygg, skulle det synast gjennom ein kontrastfull arkitektur.»

Heile artikkelen


Berlingske: Bygningen skulle være en pryd til 2,7 milliarder – nu er den kåret til landets grimmeste

26. november 2021

«Nu har Arkitekturopprøret, der er en norsk græsrodsbevægelse med 28.000 følgere på Facebook og 65.000 følgere på Instagram, kåret Munchmuseet, der er tegnet af den spanske tegnestue Estudio Herreros, til landets grimmeste. 11.000 deltog i netafstemningen om, hvad der er Norges grimmeste og smukkeste nybyggerier.»

Hele artikkelen


Morgenbladet: Endelig vant Munchmuseet en pris – som Årets styggeste bygg

28. november 2021

«Alf Prøysens melodi til «Julepresangen» kommer fra flygelet, og Sørbø har skrevet ny tekst til ... «En boligblokk er vel og bra, bevare dere vel. Da er det bare vindu’ne de ikke kan få tel. De slenger på noe autovern, og ser hva det kan bli. Et pansret lager til å stable kunst og bilsalg i», synger forsamlingen. Munch-museet har gått av med 35,5 prosent av stemmene. Det blir stille, og Arkitekturopprørets representanter holder opp sin medalje i sement, med et firkantet hus risset inn. De skjermer øynene for lyset og ser ut i salen. Ingen reiser seg.»

Hele artikkelen


Vårt Oslo: Ingen fra Munch-museet hentet prisen for Norges styggeste bygg. Da tok prisutdelerne selv affære

28. november 2021

«Nylig ble årets "vinner" kåret - nyåpnede Munch-museet i Bjørvika fikk Grøss-medlajen og dermed den tvilsomme æren av å kalle seg landets styggeste bygg. Men da Grøss-medaljen skulle deles ut kom ingen fra Munch-museet for å ta i mot prisen. Dermed måtte prisutdelerne, Arkitekturopprøret, ta affære og selv forsøke å få overlevert medaljen.»

Hele artikkelen


Subjekt: Årets styggeste bygg er kåret

25. november 2021

«– Munchmuseet er et estetisk mislykket bygg. Jeg tror det er et bygg som veldig mange reagerer på med ubehag. De synes det er stygt, underlig form og materialer, og veldig lukket og autoritært bygg.»

Hele artikkelen


Varden: Osebro utmerket seg i kåringen av landets fineste og styggeste bygg

25. november 2021

Hele artikkelen


Aftenposten: Arkitekturopprøret - Munchmuseet er Norges styggeste nybygg

24. november 2021

«Det nye Munchmuseet ble kåret til Norges styggeste og får den såkalte Grøss-medaljen, som tildeles et nybygg som «skjemmer sineomgivelser». 35 prosent av alle som stemte, stemte på Munch som landets styggeste nybygg. Sourouri er opptatt av omgivelsenes betydning og hvordan arkitektur, byggeskikk og offentlige rom påvirker trivsel og fysisk og psykisk helse.

– Munchmuseet er så stygt at det vekker følelsesmessig ubehag. Det er helt utrolig at et så frastøtende, stort offentlig bygg skal romme kunsten til Norges mest folkekjære kunstner, sier han.»

Hele artikkelen


Vårt Oslo: Arkitekturopprøret kårer Munchmuseet til Norges styggeste nybygg

24. november 2021

«Det nye Munchmuseet ble kåret til Norges styggeste og får den såkalte Grøss-medaljen, som tildeles et nybygg som «skjemmer sine omgivelser». 35 prosent av alle som stemte, stemte på Munch som landets styggeste nybygg. – Munchmuseet er så stygt at det vekker følelsesmessig ubehag. Det er helt utrolig at et så frastøtende, stort offentlig bygg skal romme kunsten til Norges mest folkekjære kunstner, sier han til Aftenposten.»

Hele artikkelen


Fredrikstad Blad: Nygaardsplassen vant pris igjen!

24. november 2021

«I takketalen tok Grundvig til orde for begrepet «vennlig arkitektur», som Cityplan lagde for noen år siden – ifølge Grundvig i et forsøk på å forklare folk hva de vil. – For oss dreier det seg om å reise bygg som skaper trivsel, og da spesielt på gateplan. For det er på gata folk møter bygg og by, sa Grundvig.»

Hele artikkelen


Arkitekturopprøret: Munchmuseet er Norges styggeste nybygg

24. november 2021

«Etter å ha mottatt 300–350 nominasjoner har priskomiteen i Arkitekturopprøret plukket ut ti kandidater i hver kategori. Arkitekturopprøret (AO) er en folkelig bevegelse som jobber for at det skal bygges mer tradisjonell arkitektur. Bevegelsen har 28.000 følgere på Facebook og 65.000 følgere på Instagram.»

Hele artikkelen


Avisa Oslo: Landets styggeste nybygg er Munchmuseet

24. november 2021

«Mastodonten i sentrum blir beskrevet som et banalt tårn som strekker seg høyt over et området av lave bygg. Den stikker seg ut, og ikke på en positiv måte. Grøss-kategorien minner samtlige på at Lambda-bygget gjør lite for å skape engasjement i omgivelsene sine.»

Hele artikkelen


Arkitektnytt debatt: Arkitekturopprørets grøss og heder

24. november 2021

«– Diskusjonene Arkitekturopprøret har skapt, bekrefter hvor viktig våre bygde omgivelser er, skriver Adnan Harambasic, nyvalgt president i NAL, før utdelingen av Grøss-prisen.

«Om man leser på nettsiden deres om hva Arkitekturopprøret ønsker seg for arkitektur og byplan, må jeg innrømme at jeg kan være enig i kanskje syv av deres ti punkt, selv om jeg kanskje tolker noe annet i punktene deres enn de gjør. Og ja, som vi arkitekter er opptatt av å alltid påpeke, arkitekturen handler om noe mer enn kun fasaden.»

Hele artikkelen


Morgenbladet: Kåringen av Norges styggeste hus 2021 viser at det er lettere å kritisere enn å være konstruktiv

24. november 2021

«Og som man spør, skal man få svar: Voll arkitekter ved Kim Sørensen kvitterer ut sin nominasjon til Grøss-medaljen ved å si til Nidaros.no at «Jeg vil ikke høre hva [Arkitekturopprøret] sier. Det er jeg rett og slett ikke interessert i.» Slik gir han opprørerne akkurat det de ønsker seg, ved å fremstå som selvrettferdig og ute av stand til selvransakelse.»

Hele artikkelen


Avisa Oslo: Arkitektene er ikke imponert over Økern Portal – Langt forbi tiden for signalbygg

19. november 2021

«Dagen før vi møter arkitektene på Økern Portal ble det kjent at bygget er nominert til Arkitekturopprørets «Grøss-pris». Det er en medalje som gis til landets styggeste nybygg. Blant de ti nominerte byggene ligger to i Oslo; Økern Portal og det nye Munchmuseet.

– Jeg synes ikke det er en nominasjon som er helt ufortjent, sier Eriksen og understreker at Grøss-prisen er en pris som først og fremst dreier seg om utseende.»

Hele artikkelen


Nidaros: Slakter nybygg i Trondheim – En kasse som kunne vært stablet hvor som helst

17. november 2021

«Det er Voll Arkitekter AS ved Kim Sørensen som står bak designet på bygget. Sørensen kjenner til nominasjonen, men forteller Nidaros at han ikke har lest begrunnelsen.

– Jeg vil ikke høre hva de sier. Det er jeg rett og slett ikke interessert i, sier Sørensen som forteller at han ikke tar utdelingen fra Arkitekturopprøret seriøst.»

Hele artikkelen


tb.no: Arkitekten tar versting-stempelet med knusende ro – Det er verst for dem som bor der

16. november 2021

«Spir-arkitekten peker på at bransjen hans er i en situasjon der de skal tilfredsstille veldig mange utfordringer og vilkår som byggherrene har.

– Det er ikke nødvendigvis slik at arkitektene sitter og tegner noe de synes er dritkult, eller at vi tegner akkurat det vi ønsker. Det er mange hensyn å ta.»

Hele artikkelen


Stavanger Aftenblad: Sandnes rådhus kan bli kåret til Norges styggeste nybygg: – Overraskende

15. november 2021

«Sandnes rådhus er ett av ti bygg som er nominert i den lite attraktive konkurransen om å bli Norges styggeste nybygg.»

Hele artikkelen


Sandnesposten: Nominert til landets styggeste bygg – Overraskende

15. november 2021

«Rådmannen i Sandnes Bodil Sivertsen synes ikke kritikken er med rette.

– Nei, det synes jeg ikke. Jeg synes det er overraskende at rådhuset er med på denne listen, det er ikke fortjent. Jeg synes det er et fint bygg. Det er smak og behag, forteller rådmannen.»

Hele artikkelen


Østlands-Posten: Kvartal i sentrum nominert til årets styggeste bygg – Det har dessverre ikke vært vanskelig å finne kandidater i denne kategorien

14. november 2021

«– Men akkurat det med farger kan jeg være enig i. Planene på Treschow-bygget, da pekte vi på det med varierte farger og det klappa planutvalget i hendene for. Det likte vi veldig godt, og Sjøparken også. Det er kanskje noe vi må tenke på i fremtiden, sier Løsnæs.»

Hele artikkelen


Agderposten: Kan bli kåret til årets vakreste bygg

14. november 2021

Hele artikkelen


Bydelsnytt.no: Er NAV-kontoret på Leangen Norges styggeste bygg?

ber 2021

«Helse- og velferdskontoret på Falkenborg er en av kandidatene når "Arkitekturopprøret" nå skal kåre landets styggeste bygg. Grillstad Gård på Ranheim er på sin side nominert til årets hederspris.»

Hele artikkelen


Dagbladet: Arkitekturopprøret Kårer Norges styggeste bygg

12. november 2021

«Arkitekturopprøret har nominert ti bygg de mener er Norges styggeste til egen arkitekturpris, «Grøsser-medaljen».

Blant de nominerte finner vi det kontroversielle Munchmuseet i Bjørvika. I nominasjonen beskriver Arkitekturopprøret Lambda som «et eksosgrått skuldertrekk» og mener bygget avkrefter deres teori om at dårlig samtidsarkitektur bare skyldes grådige boligutbyggere.»

Hele artikkelen


Vårt Oslo: Munchmuseet kan få Grøss-medaljen, Arkitekturopprøret mener det «skjemmer sine omgivelser»

12. november 2021

«Nå lanserer Arkitekturopprøret to nye priser: Grøss-medaljen og en Hederspris. Oslo har ingen bygg på listen over nominerte til sistnevnte, men Økern portal og Munchmuseet er på listen over nybyggene som ifølge opprøret «er styggest og mest skjemmer sine omgivelser».

Når Hedersprisen skal utdeles, vil Arkitekturopprøret prioritere nybygg i tradisjonell stil, skriver de på nettsidene sine. Vinnerne skal kåres gjennom en folkeavstemning hvor alle kan stemme på én kandidat i hver kategori. Prisen skal gis til «et vakkert og veltilpasset nybygg som innbyggerne verdsetter.»»

Hele artikkelen


NRK: Hjertebarnet hans kan bli kåret til Norges styggeste nybygg: – Ubehagelig

12. november 2021

«Det er første gang Arkitekturopprøret i Norge arrangerer en slik kåring. I Sverige, hvor opprøret startet i 2014, har «Kasper Kalkon-priset – Årets fulaste hus» blitt delt ut siden 2017. At Norge nå kommer etter handler om å få utløp for folks frustrasjon, ifølge opprøret.

– Vi vil vise arkitekter, utbyggere og myndigheter hva folk tenker om identitetsløse kasser og bygninger som ikke har noen tilhørighet til stedet, og hvor skalaen sprenges i forhold til omgivelsene rundt.»

Hele artikkelen


tb.no: Dette bygget kan få pris for å være stygt

12. november 2021

«Håkon Wium Lie i Arkitekturopprøret sier at kåringen har vekket et voldsomt engasjement. Han kan ikke si hvem det er som har nominert Tønsbergs bidrag i konkurransen.

– Det er hemmelig hvem som nominerer, men det som tydeligvis har vært særlig provoserende for mange er den stablede høyblokka som er oppført.»

Hele artikkelen


Halden Arbeiderblad: Studentbyen på Remmen nominert til Grøss-medaljen

12. november 2021

«INGEN GJEV NOMINASJON: Arkitekturopprøret mener Remmen studentby ikke akkurat er noen fryd for øyet. Her ser man første del av prosjektet med fire lavblokker som Bas arkitekter sto for. Samtidig som del to med studenttårnet er under oppføring. Tårnet var det SG arkitekter i Halden som sto for.»

Hele artikkelen


Arkitektnytt: AO deler ut Grøss-medaljen

11. november 2021

«I motsetning til Groschmedaljen, er Arkitekturopprørets Grøss-medalje langt mindre ærefull. Prisen deles ut til det folket mener er Norges styggeste nybygg.»

Hele artikkelen


Ringsaker Blad: Butikken er nominert til folkelig pris

11. november 2021

«Kiwi Næroset er nominert av befolkningen til Arkitekturopprørets Hederspris.

– Vi fant ingen arkitektfirmaer som forsto vår visjon, og endte opp med et godt lag lokale håndverkere som brukte tømmer fra saga 400 meter unna. Skissene ble tegnet av interiørdesigner Vigdis Bergh, og er bygd rundt det gamle landhandleriet.»

Hele artikkelen


Sandefjords Blad: Steinar drømte om hvordan det kunne bli. Arne tegnet bygningene. Nå er prosjektet i Prinsens gate nominert til hederspris.

12. november 2021

«Steinar Hvitstein hadde en klar formening om arkitektonisk retning på det han ville gjenoppføre på branntomta i Prinsens gate: Her skulle det bygges i tradisjonell stil. Han ba Oslo-arkitekt Arne Sødal gjøre drømmen til virkelighet. I dag står hjørnet klart.»

Hele artikkelen


Avisa Oslo: Se hvilke Oslo-bygg som er nominert til årets styggeste

11. november 2021

«– Dette er folkets pris! I stedet for at Gutteklubben Grei gir hverandre priser, så skal folket få bestemme hva som er årets styggeste og peneste bygg, sa Saher Sourouri tidligere i høst til Avisa Oslo.»

Hele artikkelen


Subjekt: Dette er kandidatene til årets styggeste bygg

10. november 2021

«Det har dessverre ikke vært vanskelig å finne kandidater i denne kategorien, skrive de på stemmeskjemaet. Blant kandidatene finner man alt fra kjøpesentre til studentboliger, kontorbygg og boligkomplekser. Og ikke minst det mye omtalte Munchmuseet.»

Hele artikkelen


Avisa Oslo: Se hvilke Oslo-bygg som er nominert til årets styggeste

11. november 2021

«Arkitekturopprøret skal kåre årets styggeste bygg. To Oslo-bygg er blant de nominerte. Arkitekturopprøret skal dele ut Grøss-medaljen til Norges styggeste bygg og Hedersprisen til årets peneste. Nå er de ti nominerte byggene i de to ulike kategoriene klare. Ingen Oslo-bygg er nominert til Hedersprisen. Men hovedstaden har derimot to kandidater til Grøss-medaljen.»

Hele artikkelen


Totensblad: Ministasjonen på Bilitt er nominert til arkitekturpris

11. november 2021

«Kåre Ravnsborg og hans kolleger er nominert til pris for dette bygget.»

Hele artikkelen


Rana.no: Nominert til skrekkelig pris

29. oktober 2021

Arkitekten som tegnet bygget ønsker ikke å uttale seg, men hotellets daglige leder sier blant annet dette:

«– Da jeg gikk kunst og håndverk lærte jeg tidlig at kunst skal skape diskusjoner, det skal være litt opprør i det. Vårt mål var ikke å skal opprør og jeg hadde ikke sett for meg at vi skulle nå så langt ut med ting, men jeg får bare takke for nominasjonen, humrer han.»

Les hele artikkelen


EiendomsWatch: Arkitekturopprøret vil kåre Norges styggeste bygg via folkeavstemning

24. oktober 2021

«Gruppen lanserer nye priser for å hedre både den beste og den verste arkitekturen, basert på folkets røst. Dette skal «skremme og inspirere offentlige beslutningstagere, utbyggere og arkitekter til å prestere bedre».» Les hele artikkelen her


Avisa OsloNå kan du nominere Oslos styggeste bygg til Grøss-medaljen

22. oktober 2021

«Nå vil Arkitekturoppprøret dele ut Grøssmedaljen og hedersprisen til årets styggeste og peneste bygg. Og det er «vanlige folk» som skal kåre vinnerne.» Les hele artikkelen her