Erling Okkenhaug: Stedsaktivist snakker ut

– De eldste gutta her er de jeg kaller «gnagerne», de som ikke gir seg, som ikke har sett resultater før nå. En prisutdeling som dette er selvsagt en spissformulering, men også helt fantastisk. Jeg har holdt på i over 30 år, men aldri vært i nærheten av å få den oppmerksomheten som Arkitekturopprøret har fått, sier Okkenhaug.

Les mer


En arkitektonisk hyllest til Ramme – vinneren av Arkitekturopprørets Hederspris 2022

Denne eventyrbygningen, som er noe av det første man legger merke til når man kommer inn portene til Ramme, har både fysisk og symbolsk en tett tilhørighet til naturen. På taket er det halm og takløk (et tradisjonelt taktekke som tåler tørke, beskytter mot brann og ser vakkert ut), mens bindingsverksveggene er isolert med kalkpuss. Kanskje mest iøynefallende er imidlertid tårnets eksotiske løkkuppel.

Les mer


www.nordlys.no Tar et nådeløst oppgjør med hjembyen: – Tromsø er på ville veier og jeg gremmes

30. november 2022

«27-åringen har gjennom sin idrettskarriere besøkt mange europeiske byer. Samtidig har han også drevet en egen YouTube-kanal, der han filmer og redigerer videoene selv. – Arkitekturopprøret treffer meg ganske nært hjertet. Jeg driver mye med foto og er over middels interessert i estetikk, sier han. Han synes ikke Tromsø tar godt nok vare på sin identitet.»

Les mer


www.itromso.no «Skir» nest øverst på verstingliste: – Arkitektur er ofte kontroversielt

29. november 2022

«Direktør i Peab Eiendomsutvikling, Kristian Høines Mathisen, tar ikke kåringen så tungt. – Arkitektur er ofte kontroversielt, og jeg tror ikke Arkitekturopprøret representerer den gjengse oppfatningen eller sitter på fasiten på hva som er god arkitektur... de som har kjøpt leilighetene har fått ekstremt god utsikt og fantastiske uteområder i topp moderne bygg. Alle som er litt modig når det gjelder arkitektur risikerer litt støy. Får man ikke støy, har man rett og slett vært litt feig, sier han.»

Les mer


Avisa Oslo: Oslobygg kåret til Norges styggeste: – Et personlig sår i øyet

23. november 2022

«Arkitektopprørets pris for Norges styggeste bygg, Grøss-prisen, er delt ut, og vinneren er et Oslobygg. Av 11 nominerte er det Nasjonalmuseet som stikker av med prisen som Norges styggeste bygg. Saher Sourouri i Arkitektopprøret sier til Avisa Oslo at Nasjonalmuseet ble nominert flest ganger og fikk flest stemmer med hele 23,3 prosent, nærmere en fjerdedel av stemmene. Museumsbygget ved Aker Brygge i Oslo har kostet 6,15 milliarder kroner og huser Norges mest omfattende samlinger av kunst, arkitektur og design. Med sine 54.600 kvadratmeter i bruttoareal er det Nordens største kunstmuseum.»

Les mer


Journalen: – De unge må leve med dritten

24. november 2022

«– Når du plasserer et så stort bygg ved vannkanten i Norges hovedstad, må det stilles høyere krav. Dette sier Anne Schjelderup til Journalen under pausen i prisutdelingen av årets grøssmedalje. Arkitekturopprøret står bak begivenheten satt i ærverdige Gamle Raadhus Scene på Christiania torv. Nasjonalmuseet stakk av med den lite ettertraktede grøssmedaljen, mens Ramme Fjordhotell vant hedersprisen.»

Les mer


Hardanger Folkeblad: Gina (18) og Brita (18) henta heim tredjeplassen

25. november 2022

«Buer restaurant var nominert som årets vakraste nybygg, og tredjeplassen vart henta heim av tvillingane Gina og Brita Buer. – Tenk at blant alle nybygg i Norge er vi på topp 3! Tusen takk til alle som gav si stemma til oss, skriv Elisabeth W. Hauge på Facebook torsdag. Buer restaurant var nominert som årets vakraste nybygg av Arkitekturopprøret. Onsdag var Gina og Brita Buer i Oslo under prisutdelinga, og tvillingane kunne dermed ta med tredjeplassen heim.»

Les mer


ABC nyheter: Nasjonalmuseet kåret til årets styggeste nybygg

25. november 2022

«Nasjonalmuseet i Oslo er av Arkitekturopprøret kåret til landets styggeste nybygg, mens hedersprisen gikk til Ramme Fjordhotell i Vestby. Det var i alt elleve nominerte som var med i kampen om den lite flatterende prisen, den såkalte Grøss-medaljen til Arkitekturopprøret. Da stemmene var talt opp, var det klart at det var Nasjonalmuseet som får prisen med 22 prosent av stemmene, skriver Vårt Oslo. – Hensyn til sikkerhet og sårbare kunstverk begrenser hvor åpent et kunstmuseum kan være, men her er det gjort ekstra lite for å henvende seg til omgivelsene, på bekostning av en skulpturell og monolittisk virkning som ingen har bedt om, skriver juryen.»

Les mer


tb.no: Kåringen har skapt rabalder – nå er «vinneren» klar

24. november 2022

«Nå er «vinneren» av prisen kåret. Og det ble ikke Linnomgrenda. I stedet var det Nasjonalmuseet som ble årets vinner av Grøss-medaljen med 22,3 prosent av stemmene. På de neste plassene kom Skir i Tromsø (13,9 prosent) og Nye Valentinlyst i Trondheim (11,9 prosent).»

«Samtidig som Grøss-medaljen ble delt ut, ble også vinneren av Arkitekturopprørets Hederspris kåret. Her var det også en lokal kandidat, nærmere bestemt den nye husrekka i Ola Abrahamssons vei i Åsgårdstrand. Til slutt var det Ramme Fjordhotell som gikk til topps med 21,7 prosent av stemmene. På de neste plassene kom Håpets katedral (17,1 prosent) og Buer Restaurant (15,6 prosent).»

Les mer


Aftenposten: Kåret til årets styggeste nybygg

24. november 2022

«Avstemningen om Norges vakreste og styggeste nybygg ble avsluttet ved midnatt søndag. Over 11.000 mennesker har bidratt til avstemningen som er arrangert av Arkitekturopprøret. I kategorien «Årets styggeste nybygg» fikk Nasjonalmuseet flest stemmer. Ca. 22,3 prosent stemte på det nye museet på Vestbanen.»

Les mer


Moss Avis: Fikk gjev arkitekturpris

24. november 2022

«– Jeg er dypt takknemlig og beæret over å ha vunnet denne viktige prisen i konkurranse med så mange andre prisverdige prosjekter, sa eier Petter Olsen da Ramme fjordhotell onsdag kveld ble tildelt Arkitekturopprørets hederspris 2022. Ramme fjordhotell fikk nesten 22 prosent av stemmene. – Vi må skape steder vi ønsker å være. Denne kampen skal vi vinne. Leve arkitekturopprøret! sa han videre i seierstalen.»

Les mer


Bygg.no: Nasjonalmuseet kåret til årets styggeste nybygg av Arkitekturopprøret

23. november 2022

Nasjonalmuseet i Oslo er av Arkitekturopprøret kåret til landets styggeste nybygg, mens hedersprisen gikk til Ramme Fjordhotell i Vestby. Det var i alt elleve nominerte som var med i kampen om den lite flatterende prisen, den såkalte Grøss-medaljen til Arkitekturopprøret. Da stemmene var talt opp, var det klart at det var Nasjonalmuseet som får prisen med 22 prosent av stemmene, skriver Vårt Oslo.

Les mer


Vårt Oslo: Nasjonalmuseet «vant» årets Grøss-medalje for landets styggeste nybygg

23. november 2022

Arkitekturopprøret har kåret en vinner for landets styggeste nybygg, og i år var det Nasjonalmuseet som vant Grøss-medaljen. — Her er det gjort ekstra lite for å henvende seg til omgivelsene, skriver juryen. I årets pris fra Arkitekturopprørets Grøss-medalje var det Nasjonalmuseet som gikk av med seieren, blant 10 andre nominerte. Bygget fikk 22.3 % av stemmene. Grøss-medaljen tildeles nybygget som er styggest og mest skjemmer sine omgivelser. Til Grøss-medaljen har Arkitekturopprøret bedt hele landets befolkning om å stemme over elleve nybygg som var kvalifisert til medaljen.

Les mer


Arkitektnytt.no: Hedret av Arkitekturopprøret

23. november 2022

Leve arkitekturopprøret!, sa Petter Olsen da han tok imot Arkitekturopprørets hederspris onsdag kveld. Arkitekturopprørets hederspris 2022 er tildelt Ramme fjordhotell i Hvitsten. Det er klart etter at 11.000 personer har avlagt sin stemme i kåringen. Prisutdelingen fant sted på Gamle Rådhus Scene i Oslo onsdag kveld. Ramme fjordhotell, tegnet av Enerhaugen arkitektkontor, fikk 21,7 prosent av stemmene.

– Folk setter pris på at den nye utvidelsen er bygget med hyggelig, vakker arkitektur som, såvidt jeg kan, bedømme er godt gjennomført, og som jeg tror mange setter pris på. Det er svært sjelden det bygges slikt i vår tid, det tror jeg virker veldig forfriskende, sier Saher Sourouri fra Arkitekturopprøret til Arkitektnytt under prisutdelingen.

Les mer


Dagbladet: Grøss-prisen: Er dette Norges styggeste bygg?

22. november 2022

«Middelthunet har blitt nominert til å være et av Norges styggeste nybygg. Grøss-prisen blir delt ut av gruppa Arkitekturopprøret (Ao) denne onsdag. Talsmann i Ao, Saher Sourouri, mener at Middelthunet fortjener å vinne Grøss-prisen. – Det er et estetisk overgrep mot Majorstuen som ellers er et elegant område. De har innført en pregløs, fargeløs, og monoton drabantby i sentrale Oslo, sier Sourouri.

– God arkitektur har både tidløse kvaliteter som baseres på menneskers psykologi. Dette er farger, symmetri og figurative detaljer som ligner naturen, sier arkitekt Kristian Hoff Andersen til Dagbladet.

Håkon Wium Lie er i styret til Arkitektopprøret, og sier at det er enkelte arkitekter som ikke liker at de bruker ordet stygt. – Vi synes det er viktig å være dønn ærlige, forklarer han.»

Les mer


Document: Nasjonalmuseet kåret til årets styggeste nybygg

23. november 2022

«Moderne, norsk arkitektur er blitt et stridstema, og det tas i økende grad til orde mot det mange mener er stygge, smakløse og usjarmerende nybygg som gjør alt annet enn å forskjønne sine omgivelser. I den forbindelse avholdes det nå faktisk en egen kåring der nettopp de styggeste nybyggene får sitt pass påskrevet, mens man tilsvarende hedrer dem som fortsatt klarer å lage bygg som bærer preg av god estetikk.»

Les mer


Nasjonalmuseet kåret til årets styggeste nybygg

23. november 2022

«– Hensyn til sikkerhet og sårbare kunstverk begrenser hvor åpent et kunstmuseum kan være, men her er det gjort ekstra lite for å henvende seg til omgivelsene, på bekostning av en skulpturell og monolittisk virkning som ingen har bedt om, skriver juryen.»

Les mer


Vårt Land Nasjonalmuseet kåret til årets styggeste nybygg

23. november 2022

«– Hensyn til sikkerhet og sårbare kunstverk begrenser hvor åpent et kunstmuseum kan være, men her er det gjort ekstra lite for å henvende seg til omgivelsene, på bekostning av en skulpturell og monolittisk virkning som ingen har bedt om, skriver juryen. På plassene bak kom Skir i Tromsø med 13,9 prosent og Nye Valentinlyst i Trondheim med 11,9 prosent.»

Les mer


Demokraten: Nominert til årets vakreste nybygg - Håpets katedral kniver om Arkitekturopprørets hederspris

21. november 2022

«– Det er veldig fint. Det er gøy at vi som et flerreligiøst byggverk blir lagt merke til. De andre nominerte er veldig gode og fine bygg, sier kunstnerisk og visjonær leder Solveig Egeland, som tidligere har jobbet som bygningsantikvariat. – Før bygget man kirker i fellesskap, mens nå er det entreprenører. Med Håpets katedral brukte vi den gamle filosofien, og når man gjør ting sammen på den måten oppnår man større kjærlighet og eierskap til byggverket.»

Les mer


Mitt Lillestrøm: Disse byggene på Romerike kan bli «Norges styggeste»: – En ære å bli nominert

20. november 2022

«Om nominasjonen til den såkalte Grøss-medaljen sier Kjellsen: – Det er en ære å bli nominert i samme ordelag som praktbygg som Nasjonalmuseet. Denne nominasjonen tar vi med stor ro da den i praksis kommer fra en gjeng som i bunn og grunn er imot alt over tre etasjer.

«– Er Dovrekvartalet stygt? – Vi kan stå inne for hva som er gjort i Dovrekvartalet. Her ligger det en haug med prinsipper i bunnen og alt er laget av høyeste kvalitet, sier han.»

Les mer


Aftenposten: Er Nasjonalmuseet et grøss?

20. november 2022

«Arkitekturopprøret (Ao) har siden 2016 stilt seg kritisk til boligbyggingen i Norge. Det har skapt et stort engasjement. Kalenderen til talsmann Saher Sourouri har vært tettpakket de siste årene. Arkitekter, utbyggere og politikere har ofte sett i bakken og mumlet når han har langet ut.

Les mer


Hardanger folkeblad: Arkitekturopprøret: – Hadde vi bygd ein boks, ville det øydelagt

1. november 2022

«– Frå Arkitekturopprøret blir det framheva at små private aktørar tar eit større ansvar enn dei store utbyggjarane for å gjera det fint. For oss handlar det om å gi ei god kjensle, og om å ta eit samfunnsansvar. Vi kunne ikkje byggja kva som helst på Buer, seier Elisabeth. For dei er det viktig at løa passar inn i landskapet, i historia og i framtida. – Hadde vi bygd ein boks, ville det øydelagt ramma rundt og det hadde vi ikkje lyst til.»

Les mer


Vårt Land: Denne kirken er nominert til årets vakreste nybygg

1. november 2022

I 2019 var Håpets katedral bare en modell i tre. Nå kan den bli «årets vakreste nybygg». – Det er gøy at vi som et flerreligiøst byggverk blir lagt merke til, sier visjonær leder Solveig Egeland.

Les mer


Fredrikstad blad: Mer Fredrikstad-arkitektur nominert til hederspris

15. november 2022

«Det er mye som kalles bærekraftig arkitektur, men dette prosjektet fortjener et slikt begrep. Det kombinerer høye sosiale og miljømessige ambisjoner med byggeteknikk fra stavkirker og trebåter. Den lille katedralen kan tjene som eksempel for kirker i større skala fremover, sier Wium Lie. Han mener det skjer for ofte at tradisjonelle kirker folk er glade i, blir erstattet av moderne kassebygg som folk ikke blir glade i på samme måte. Det kan oppleves som sårt.

– Vi mener Håpets Katedral kan inspirere i mange sammenhenger. Her har de tatt i bruk gammel kunnskap om både kirkebygg og skipsbygging, og laget noe nytt og vakkert og samtidig gjenkjennelig, sier han. Vårt fokus er på selve bygget. Så vet vi jo at alle de som står bak Håpets Katadral har større ambisjoner enn å bygge noe vakkert. Men det er altså arkitekturen vi nominerer, avslutter han.»

Les mer


tb.no: Boligprosjekt i Tønsberg kan få verstingpris: – Fargeløse klosser som er slengt sammen

14. november 2022

«Grøss-medaljen deles ifølge Arkitekturopprøret ut til et «nybygg som skjemmer sine omgivelser». Trysilhus, som står for boligprosjektet, tar den krasse kritikken med knusende ro og ønsker arkitekturengasjement velkommen.

– Vi i Trysilhus syntes det er bra at folk engasjerer seg i arkitektur og utbygging. Vi registrerer tilbakemeldingene vi har fått gjennom Arkitekturopprøret og har også våre tilbakemeldinger fra kunder, skriver daglig leder Espen Fjeld i en mail til Tønsbergs Blad.

Samtidig som «årets styggeste nybygg» skal kåres har Arkitekturopprøret også en avstemning over det helt motsatte – nemlig «årets vakreste nybygg». Også her er det en lokal kandidat. En ny husrekke i Ola Abrahamssons vei i Åsgårdstrand er en av de elleve finalistene.»

Les mer


Arkitektnytt: Kårer vakrest og styggest

14. november 2022

«Arkitekturopprørets hederspris og den lite ærefulle Grøssmedaljen skal deles ut. Her er de nominerte. Badstueanlegget Bademaschinen, tegnet av Borhaven Arkitekter og Act Studio, er blant de nominerte til Arkitekturopprørets hederspris. Arkitekturopprøret inviterer deg til å stemme på årets styggeste og vakreste nybygg. For andre gang skal Grøssmedaljen og Arkitekturopprørets hederspris deles ut. Hvem som helst har kunnet foreslå bygg til begge prisene, og 11 bygg er nominert til hver av prisene.»

Les mer


NRK: Nasjonalmuseet kan kåres til styggeste nybygg 2022

11. november 2022

«Nasjonalmuseet i Oslo risikerer å vinne pris for årets styggeste nybygg. Hvert år deler Arkitekturopprøret ut en Grøss-medalje til det styggeste nybygget som skjemmer sine omgivelser. Folk i hele landet kan være med på å stemme. Også Middelthunet i Oslo, Dovrekvartalet i Lillestrøm og Vestby kulturkvartal er nominert til prisen.»

Les mer


Gjengangeren: Åsgårdstrandshus i finalen: Er dette Norges vakreste nybygg?

13. november 2022

«Saher Sourouri er den som har frontet gruppa i media. Han sier til Gjengangeren at tilbakemeldingene de har fått handler om at folk synes det er befriende med bygg som spiller på lag med Åsgårdstrands identitet og respekterer stemningen og det arkitektoniske uttrykket der, i stedet for å bryte og ødelegge. Folk synes byggene rett og slett er pene å se på. – Det er bra at eiendomsutvikleren har vist en bevissthet rundt prosjektets beliggenhet, og ikke valgt de billigste og kjipeste løsningene. Han kunne ha tjent mer penger av å ta noen dårlige snarveier. Åsgårdstrand er jo et sted som veldig mange har et forhold til på grunn av Munch og de andre kunstnerne. Så er det et vakkert feriested.»

Les mer


Vårt Oslo: Nasjonalmuseet på Aker brygge og Middelthunet på Majorstuen kan «vinne» Arkitekturopprørets Grøss-medalje i år

12. november 2022

«– Vi mener det er verdige kandidater som står på stemmelistene nå. Mye å grøsse seg over, men også mye å bli glad av, sier Håkon Wium Lie. Til Grøss-medaljen har Arkitekturopprøret bedt folk stemme over elleve nybygg fra hele landet. Fra Oslo er Middelthunet på Majorstuen nominert. Middelthunet karakteriserer Arkitekturopprøret som «et grotesk eksempel på at den tidligere idealistiske utvikleren OBOS nå river verneverdige bygninger for kommersiell utvikling, heller enn å lage gode steder for Oslos befolkning. Plasseringen inntil Frognerparken gjør den dominerende holdningen enda verre».»

Les mer


Moss Avis: Nå er dette kulturkvartalet nominert til Norges styggeste nybygg

12. november 2022

«Vestby er faktisk representert i begge kategoriene, for Ramme fjordhotell er én av 11 kandidater som kan bli tildelt Arkitekturopprørets hederspris. Dette er en pris som gis til et vakkert og veltilpasset nybygg som innbyggerne verdsetter. Om bakgrunnen for Ramme-nominasjonen, står følgende:

«Denne bebyggelsen fortsetter tradisjoner fra 1800-tallets industriarkitektur og bondebygninger, og viser at funksjoner som museum og moderne hotelldrift kan lages i en gjenkjennelig og tiltalende drakt».

Les mer


Bypatrioten: Arkitekturopprøret roser Øwregata 8-10

11. november 2022

«- En skikkelig kjekk nyhet å få. Jeg tror ikke der er gjort så grundige analyser som dette i et forkant av et byggeprosjekt i Ålesund før, nettopp for å tilpasse det nye til omgivelsene, sier Westre om nominasjonen som settes stor pris på nå som de 17 leilighetene er så godt som ferdige.

- Alle liker å få skryt, og det er ikke det vi fått mest av i dette prosjektet. Det viser seg i dette prosjektet som i mange andre her i byen at det er lettere å mobilisere mot noe enn for noe. En viktig beskjed til alle som engasjerer seg. Vi trenger å få ting gjort. Det betyr ikke at vi skal forhaste oss, men må lage forutsigbarhet for utbyggere og ha et ønske om fornyelse, sier han.»

Les mer


Mitt Kongsvinger: Lokalt anlegg nominert til hederspris

11. november 2022

«Granli vannverk, som forsyner innbyggerne i Kongsvinger og Grue med rent vann, er nominert til Arkitekturopprørets hederspris 2022.»

Les mer


TA.no: Trekkes fram som et positivt tilskudd: – Her er det meste på plass

12. november 2022

«Er Glassmestergården i Hjellen et vakkert og veltilpasset nybygg?

Det mener i hvert fall Arkitekturopprøret som nylig la fram det de mener er kandidatene til årets kåring i kategorien «Hederspris».

Arkitekturopprøret har tidligere kommet med lovord om Glassmestergården i Skien, og nå gjør de det igjen. Hvert år kårer de «årets styggeste nybygg», men også nybygg som fortjener hederlig oppmerksomhet.»

Les mer


Avisa Nordland: Slakter hotellet: – Stygt og trist mørkt og skummelt

12. november 2022

«AN har vært i kontakt med Voll Arkitekter AS, som prosjekterte skisseprosjektet, forprosjektet og rammesøknaden til The Storm. Daglig leder, Rolf Sterud, har fått kritikken tilsendt på e-post, og sier følgende om saken:
– Det er faktisk lettest å forstå Arkitekturopprørets agenda om man ser på nominasjonene til hedersprisen, og dette er en agenda vi ikke ønsker å bruke tid på, skriver han i en e-post.
– Arkitekturopprøret forteller at de har fått hundrevis av tilbakemeldinger på bygget, og få er positive. Ord som stygt, trist mørkt og skummelt, går igjen. Hva tenker du om dette?
– Det er ikke overraskende at nettopp Arkitekturopprøret får mange negative tilbakemeldinger om The Storm, tatt i betraktning hva slags plattform de er. Vi vil ikke forholde oss til beskrivelser som «stygt», «trist» og «skummelt».»

Les mer


Vestby Avis: Kulturkvartalet nominert til Norges styggeste nybygg

11. november 2022

«Svein Hestevik (74) er imidlertid ikke imponert. – Det er så stygt at det kunne passet inn i visse stygge deler av Oslo, sa han til Vestby Avis i august.

«Ordfører og leder av byggekomiteen for kulturkvartalet, Tom Anders Ludvigsen, ser annerledes på saken. Til lokalavisen ga han uttrykk for at skepsisen til utsiden av kulturkvartalet er irrelevant. – 95 prosent av folk liker det nye bygget, sa han. Vestby kommune har for øvrig en estetisk plan, og her står det at Vestby skal ha et moderne sentrum som er åpent, imøtekommende, lyst og «gjerne med spenstige innslag.»»

Les mer · annen artikkel


Subjekt: Disse «kjemper» om å bli Norges styggeste bygg

10. november 2022

«I fjor delte Arkitekturopprøret ut den første «Grøss-medaljen», en pris som skal kåre det forutgående årets styggeste bygg. Prisen er en folkepris og i år har publikum kunne nominere bygg som ble ferdigstilt etter 2020. I fjor var det Munchmuseet som ble stemt frem som årets styggeste bygg. Museet som er tegnet av Juan Herreros fikk så mange som 30 prosent av stemmene. I år tror jurymedlem Saher Sourouri at det blir mye jevnere.

– Med en gang vi åpnet opp rant det inn stemmer til Munchmuseet. Det har ikke vært samme entydige mønster i år, men jeg tror at Nasjonalmuseet blir en sterk kandidat i år.»

Les hele