Vårt Oslo Undersøkelse: Sju av ti mener Munch-museet er lite vakkert

13. mars 2023

Saher Sourouri fra Arkitektopprøret mener undersøkelsen bekrefter noe man har visst lenge. «Det er fint å få bekreftet med tall det som man har visst hele tiden. For Arkitektopprøret kommer ikke funnene som noen overraskelse. Begge disse byggene ble stemt fram av folk som landets styggeste nybygg gjennom Arkitekturopprørets arkitekturpriser», sier han.

Les mer


Morgenbladet Dette er den siste saken jeg skriver om Arkitekturopprøret. For nå har de har vunnet

11. januar 2023

For snaue to år siden skrev Frank Rossavik avmålt sympatiserende om Arkitekturopprøret, men påpekte at arkitekten fortsatt har makten: «Skal opprørerne nå frem, må de skaffe seg flere arkitekter på laget, helst også lærere på institusjonene som utdanner dem. Noen fra Eliten må ta steget ned til Folket.» Det steget har vist seg kortere enn han og mange andre kanskje skulle trodd. Eller kanskje mer presis: Det er som alltid med dørstokkmila. Det er fort gjort når man først gjør det. Men ofte ligger det år og tiår med trykk og tanker bak. Så er tiden overmoden når det først skjer. Og det jeg opplever nå, er at vi har kommet til et vannskille, der arkitekturopprøret har historien på sin side. Noe som har skjedd i løpet av få år.

Les mer


Aftenposten Arkitekten gjorde helomvending: – Det er ikke feil om folk flest liker det vi tegner

7. januar 2023

Så kommer han med en nesten oppsiktsvekkende ærlig innrømmelse: «Før visste vi at folk kom til å hisse seg opp hver gang vi tegnet noe. Ny arkitektur måtte liksom være i utakt med folks ønsker.»n Nå mener han det fikk gå for langt. At arkitektene kanskje må tilbake til at arkitektur skal være vakkert. «Det er ikke er feil om folk flest liker det vi tegner. Tvert imot er det viktig at bygninger som skal stå i flere hundre år, blir elsket,» sier han. «Det utrolige er at det må et opprør til før vi arkitekter begynner å tenke over hva vi holder på med.»

Les mer


www.nordlys.no Tar et nådeløst oppgjør med hjembyen: – Tromsø er på ville veier og jeg gremmes

30. november 2022

«27-åringen har gjennom sin idrettskarriere besøkt mange europeiske byer. Samtidig har han også drevet en egen YouTube-kanal, der han filmer og redigerer videoene selv. – Arkitekturopprøret treffer meg ganske nært hjertet. Jeg driver mye med foto og er over middels interessert i estetikk, sier han. Han synes ikke Tromsø tar godt nok vare på sin identitet.»

Les mer


www.itromso.no «Skir» nest øverst på verstingliste: – Arkitektur er ofte kontroversielt

29. november 2022

«Direktør i Peab Eiendomsutvikling, Kristian Høines Mathisen, tar ikke kåringen så tungt. – Arkitektur er ofte kontroversielt, og jeg tror ikke Arkitekturopprøret representerer den gjengse oppfatningen eller sitter på fasiten på hva som er god arkitektur... de som har kjøpt leilighetene har fått ekstremt god utsikt og fantastiske uteområder i topp moderne bygg. Alle som er litt modig når det gjelder arkitektur risikerer litt støy. Får man ikke støy, har man rett og slett vært litt feig, sier han.»

Les mer


Avisa Oslo: Oslobygg kåret til Norges styggeste: – Et personlig sår i øyet

23. november 2022

«Arkitektopprørets pris for Norges styggeste bygg, Grøss-prisen, er delt ut, og vinneren er et Oslobygg. Av 11 nominerte er det Nasjonalmuseet som stikker av med prisen som Norges styggeste bygg. Saher Sourouri i Arkitektopprøret sier til Avisa Oslo at Nasjonalmuseet ble nominert flest ganger og fikk flest stemmer med hele 23,3 prosent, nærmere en fjerdedel av stemmene. Museumsbygget ved Aker Brygge i Oslo har kostet 6,15 milliarder kroner og huser Norges mest omfattende samlinger av kunst, arkitektur og design. Med sine 54.600 kvadratmeter i bruttoareal er det Nordens største kunstmuseum.»

Les mer


Journalen: – De unge må leve med dritten

24. november 2022

«– Når du plasserer et så stort bygg ved vannkanten i Norges hovedstad, må det stilles høyere krav. Dette sier Anne Schjelderup til Journalen under pausen i prisutdelingen av årets grøssmedalje. Arkitekturopprøret står bak begivenheten satt i ærverdige Gamle Raadhus Scene på Christiania torv. Nasjonalmuseet stakk av med den lite ettertraktede grøssmedaljen, mens Ramme Fjordhotell vant hedersprisen.»

Les mer


Hardanger Folkeblad: Gina (18) og Brita (18) henta heim tredjeplassen

25. november 2022

«Buer restaurant var nominert som årets vakraste nybygg, og tredjeplassen vart henta heim av tvillingane Gina og Brita Buer. – Tenk at blant alle nybygg i Norge er vi på topp 3! Tusen takk til alle som gav si stemma til oss, skriv Elisabeth W. Hauge på Facebook torsdag. Buer restaurant var nominert som årets vakraste nybygg av Arkitekturopprøret. Onsdag var Gina og Brita Buer i Oslo under prisutdelinga, og tvillingane kunne dermed ta med tredjeplassen heim.»

Les mer


ABC nyheter: Nasjonalmuseet kåret til årets styggeste nybygg

25. november 2022

«Nasjonalmuseet i Oslo er av Arkitekturopprøret kåret til landets styggeste nybygg, mens hedersprisen gikk til Ramme Fjordhotell i Vestby. Det var i alt elleve nominerte som var med i kampen om den lite flatterende prisen, den såkalte Grøss-medaljen til Arkitekturopprøret. Da stemmene var talt opp, var det klart at det var Nasjonalmuseet som får prisen med 22 prosent av stemmene, skriver Vårt Oslo. – Hensyn til sikkerhet og sårbare kunstverk begrenser hvor åpent et kunstmuseum kan være, men her er det gjort ekstra lite for å henvende seg til omgivelsene, på bekostning av en skulpturell og monolittisk virkning som ingen har bedt om, skriver juryen.»

Les mer


tb.no: Kåringen har skapt rabalder – nå er «vinneren» klar

24. november 2022

«Nå er «vinneren» av prisen kåret. Og det ble ikke Linnomgrenda. I stedet var det Nasjonalmuseet som ble årets vinner av Grøss-medaljen med 22,3 prosent av stemmene. På de neste plassene kom Skir i Tromsø (13,9 prosent) og Nye Valentinlyst i Trondheim (11,9 prosent).»

«Samtidig som Grøss-medaljen ble delt ut, ble også vinneren av Arkitekturopprørets Hederspris kåret. Her var det også en lokal kandidat, nærmere bestemt den nye husrekka i Ola Abrahamssons vei i Åsgårdstrand. Til slutt var det Ramme Fjordhotell som gikk til topps med 21,7 prosent av stemmene. På de neste plassene kom Håpets katedral (17,1 prosent) og Buer Restaurant (15,6 prosent).»

Les mer


Aftenposten: Kåret til årets styggeste nybygg

24. november 2022

«Avstemningen om Norges vakreste og styggeste nybygg ble avsluttet ved midnatt søndag. Over 11.000 mennesker har bidratt til avstemningen som er arrangert av Arkitekturopprøret. I kategorien «Årets styggeste nybygg» fikk Nasjonalmuseet flest stemmer. Ca. 22,3 prosent stemte på det nye museet på Vestbanen.»

Les mer


Moss Avis: Fikk gjev arkitekturpris

24. november 2022

«– Jeg er dypt takknemlig og beæret over å ha vunnet denne viktige prisen i konkurranse med så mange andre prisverdige prosjekter, sa eier Petter Olsen da Ramme fjordhotell onsdag kveld ble tildelt Arkitekturopprørets hederspris 2022. Ramme fjordhotell fikk nesten 22 prosent av stemmene. – Vi må skape steder vi ønsker å være. Denne kampen skal vi vinne. Leve arkitekturopprøret! sa han videre i seierstalen.»

Les mer


Bygg.no: Nasjonalmuseet kåret til årets styggeste nybygg av Arkitekturopprøret

23. november 2022

Nasjonalmuseet i Oslo er av Arkitekturopprøret kåret til landets styggeste nybygg, mens hedersprisen gikk til Ramme Fjordhotell i Vestby. Det var i alt elleve nominerte som var med i kampen om den lite flatterende prisen, den såkalte Grøss-medaljen til Arkitekturopprøret. Da stemmene var talt opp, var det klart at det var Nasjonalmuseet som får prisen med 22 prosent av stemmene, skriver Vårt Oslo.

Les mer


Vårt Oslo: Nasjonalmuseet «vant» årets Grøss-medalje for landets styggeste nybygg

23. november 2022

Arkitekturopprøret har kåret en vinner for landets styggeste nybygg, og i år var det Nasjonalmuseet som vant Grøss-medaljen. — Her er det gjort ekstra lite for å henvende seg til omgivelsene, skriver juryen. I årets pris fra Arkitekturopprørets Grøss-medalje var det Nasjonalmuseet som gikk av med seieren, blant 10 andre nominerte. Bygget fikk 22.3 % av stemmene. Grøss-medaljen tildeles nybygget som er styggest og mest skjemmer sine omgivelser. Til Grøss-medaljen har Arkitekturopprøret bedt hele landets befolkning om å stemme over elleve nybygg som var kvalifisert til medaljen.

Les mer


Arkitektnytt.no: Hedret av Arkitekturopprøret

23. november 2022

Leve arkitekturopprøret!, sa Petter Olsen da han tok imot Arkitekturopprørets hederspris onsdag kveld. Arkitekturopprørets hederspris 2022 er tildelt Ramme fjordhotell i Hvitsten. Det er klart etter at 11.000 personer har avlagt sin stemme i kåringen. Prisutdelingen fant sted på Gamle Rådhus Scene i Oslo onsdag kveld. Ramme fjordhotell, tegnet av Enerhaugen arkitektkontor, fikk 21,7 prosent av stemmene.

– Folk setter pris på at den nye utvidelsen er bygget med hyggelig, vakker arkitektur som, såvidt jeg kan, bedømme er godt gjennomført, og som jeg tror mange setter pris på. Det er svært sjelden det bygges slikt i vår tid, det tror jeg virker veldig forfriskende, sier Saher Sourouri fra Arkitekturopprøret til Arkitektnytt under prisutdelingen.

Les mer


Dagbladet: Grøss-prisen: Er dette Norges styggeste bygg?

22. november 2022

«Middelthunet har blitt nominert til å være et av Norges styggeste nybygg. Grøss-prisen blir delt ut av gruppa Arkitekturopprøret (Ao) denne onsdag. Talsmann i Ao, Saher Sourouri, mener at Middelthunet fortjener å vinne Grøss-prisen. – Det er et estetisk overgrep mot Majorstuen som ellers er et elegant område. De har innført en pregløs, fargeløs, og monoton drabantby i sentrale Oslo, sier Sourouri.

– God arkitektur har både tidløse kvaliteter som baseres på menneskers psykologi. Dette er farger, symmetri og figurative detaljer som ligner naturen, sier arkitekt Kristian Hoff Andersen til Dagbladet.

Håkon Wium Lie er i styret til Arkitektopprøret, og sier at det er enkelte arkitekter som ikke liker at de bruker ordet stygt. – Vi synes det er viktig å være dønn ærlige, forklarer han.»

Les mer


Document: Nasjonalmuseet kåret til årets styggeste nybygg

23. november 2022

«Moderne, norsk arkitektur er blitt et stridstema, og det tas i økende grad til orde mot det mange mener er stygge, smakløse og usjarmerende nybygg som gjør alt annet enn å forskjønne sine omgivelser. I den forbindelse avholdes det nå faktisk en egen kåring der nettopp de styggeste nybyggene får sitt pass påskrevet, mens man tilsvarende hedrer dem som fortsatt klarer å lage bygg som bærer preg av god estetikk.»

Les mer


Nasjonalmuseet kåret til årets styggeste nybygg

23. november 2022

«– Hensyn til sikkerhet og sårbare kunstverk begrenser hvor åpent et kunstmuseum kan være, men her er det gjort ekstra lite for å henvende seg til omgivelsene, på bekostning av en skulpturell og monolittisk virkning som ingen har bedt om, skriver juryen.»

Les mer


Vårt Land Nasjonalmuseet kåret til årets styggeste nybygg

23. november 2022

«– Hensyn til sikkerhet og sårbare kunstverk begrenser hvor åpent et kunstmuseum kan være, men her er det gjort ekstra lite for å henvende seg til omgivelsene, på bekostning av en skulpturell og monolittisk virkning som ingen har bedt om, skriver juryen. På plassene bak kom Skir i Tromsø med 13,9 prosent og Nye Valentinlyst i Trondheim med 11,9 prosent.»

Les mer


Demokraten: Nominert til årets vakreste nybygg - Håpets katedral kniver om Arkitekturopprørets hederspris

21. november 2022

«– Det er veldig fint. Det er gøy at vi som et flerreligiøst byggverk blir lagt merke til. De andre nominerte er veldig gode og fine bygg, sier kunstnerisk og visjonær leder Solveig Egeland, som tidligere har jobbet som bygningsantikvariat. – Før bygget man kirker i fellesskap, mens nå er det entreprenører. Med Håpets katedral brukte vi den gamle filosofien, og når man gjør ting sammen på den måten oppnår man større kjærlighet og eierskap til byggverket.»

Les mer


Mitt Lillestrøm: Disse byggene på Romerike kan bli «Norges styggeste»: – En ære å bli nominert

20. november 2022

«Om nominasjonen til den såkalte Grøss-medaljen sier Kjellsen: – Det er en ære å bli nominert i samme ordelag som praktbygg som Nasjonalmuseet. Denne nominasjonen tar vi med stor ro da den i praksis kommer fra en gjeng som i bunn og grunn er imot alt over tre etasjer.

«– Er Dovrekvartalet stygt? – Vi kan stå inne for hva som er gjort i Dovrekvartalet. Her ligger det en haug med prinsipper i bunnen og alt er laget av høyeste kvalitet, sier han.»

Les mer


Aftenposten: Er Nasjonalmuseet et grøss?

20. november 2022

«Arkitekturopprøret (Ao) har siden 2016 stilt seg kritisk til boligbyggingen i Norge. Det har skapt et stort engasjement. Kalenderen til talsmann Saher Sourouri har vært tettpakket de siste årene. Arkitekter, utbyggere og politikere har ofte sett i bakken og mumlet når han har langet ut.

Les mer


Hardanger folkeblad: Arkitekturopprøret: – Hadde vi bygd ein boks, ville det øydelagt

1. november 2022

«– Frå Arkitekturopprøret blir det framheva at små private aktørar tar eit større ansvar enn dei store utbyggjarane for å gjera det fint. For oss handlar det om å gi ei god kjensle, og om å ta eit samfunnsansvar. Vi kunne ikkje byggja kva som helst på Buer, seier Elisabeth. For dei er det viktig at løa passar inn i landskapet, i historia og i framtida. – Hadde vi bygd ein boks, ville det øydelagt ramma rundt og det hadde vi ikkje lyst til.»

Les mer


Vårt Land: Denne kirken er nominert til årets vakreste nybygg

1. november 2022

I 2019 var Håpets katedral bare en modell i tre. Nå kan den bli «årets vakreste nybygg». – Det er gøy at vi som et flerreligiøst byggverk blir lagt merke til, sier visjonær leder Solveig Egeland.

Les mer


Fredrikstad blad: Mer Fredrikstad-arkitektur nominert til hederspris

15. november 2022

«Det er mye som kalles bærekraftig arkitektur, men dette prosjektet fortjener et slikt begrep. Det kombinerer høye sosiale og miljømessige ambisjoner med byggeteknikk fra stavkirker og trebåter. Den lille katedralen kan tjene som eksempel for kirker i større skala fremover, sier Wium Lie. Han mener det skjer for ofte at tradisjonelle kirker folk er glade i, blir erstattet av moderne kassebygg som folk ikke blir glade i på samme måte. Det kan oppleves som sårt.

– Vi mener Håpets Katedral kan inspirere i mange sammenhenger. Her har de tatt i bruk gammel kunnskap om både kirkebygg og skipsbygging, og laget noe nytt og vakkert og samtidig gjenkjennelig, sier han. Vårt fokus er på selve bygget. Så vet vi jo at alle de som står bak Håpets Katadral har større ambisjoner enn å bygge noe vakkert. Men det er altså arkitekturen vi nominerer, avslutter han.»

Les mer


tb.no: Boligprosjekt i Tønsberg kan få verstingpris: – Fargeløse klosser som er slengt sammen

14. november 2022

«Grøss-medaljen deles ifølge Arkitekturopprøret ut til et «nybygg som skjemmer sine omgivelser». Trysilhus, som står for boligprosjektet, tar den krasse kritikken med knusende ro og ønsker arkitekturengasjement velkommen.

– Vi i Trysilhus syntes det er bra at folk engasjerer seg i arkitektur og utbygging. Vi registrerer tilbakemeldingene vi har fått gjennom Arkitekturopprøret og har også våre tilbakemeldinger fra kunder, skriver daglig leder Espen Fjeld i en mail til Tønsbergs Blad.

Samtidig som «årets styggeste nybygg» skal kåres har Arkitekturopprøret også en avstemning over det helt motsatte – nemlig «årets vakreste nybygg». Også her er det en lokal kandidat. En ny husrekke i Ola Abrahamssons vei i Åsgårdstrand er en av de elleve finalistene.»

Les mer


Arkitektnytt: Kårer vakrest og styggest

14. november 2022

«Arkitekturopprørets hederspris og den lite ærefulle Grøssmedaljen skal deles ut. Her er de nominerte. Badstueanlegget Bademaschinen, tegnet av Borhaven Arkitekter og Act Studio, er blant de nominerte til Arkitekturopprørets hederspris. Arkitekturopprøret inviterer deg til å stemme på årets styggeste og vakreste nybygg. For andre gang skal Grøssmedaljen og Arkitekturopprørets hederspris deles ut. Hvem som helst har kunnet foreslå bygg til begge prisene, og 11 bygg er nominert til hver av prisene.»

Les mer


NRK: Nasjonalmuseet kan kåres til styggeste nybygg 2022

11. november 2022

«Nasjonalmuseet i Oslo risikerer å vinne pris for årets styggeste nybygg. Hvert år deler Arkitekturopprøret ut en Grøss-medalje til det styggeste nybygget som skjemmer sine omgivelser. Folk i hele landet kan være med på å stemme. Også Middelthunet i Oslo, Dovrekvartalet i Lillestrøm og Vestby kulturkvartal er nominert til prisen.»

Les mer


Gjengangeren: Åsgårdstrandshus i finalen: Er dette Norges vakreste nybygg?

13. november 2022

«Saher Sourouri er den som har frontet gruppa i media. Han sier til Gjengangeren at tilbakemeldingene de har fått handler om at folk synes det er befriende med bygg som spiller på lag med Åsgårdstrands identitet og respekterer stemningen og det arkitektoniske uttrykket der, i stedet for å bryte og ødelegge. Folk synes byggene rett og slett er pene å se på. – Det er bra at eiendomsutvikleren har vist en bevissthet rundt prosjektets beliggenhet, og ikke valgt de billigste og kjipeste løsningene. Han kunne ha tjent mer penger av å ta noen dårlige snarveier. Åsgårdstrand er jo et sted som veldig mange har et forhold til på grunn av Munch og de andre kunstnerne. Så er det et vakkert feriested.»

Les mer


Vårt Oslo: Nasjonalmuseet på Aker brygge og Middelthunet på Majorstuen kan «vinne» Arkitekturopprørets Grøss-medalje i år

12. november 2022

«– Vi mener det er verdige kandidater som står på stemmelistene nå. Mye å grøsse seg over, men også mye å bli glad av, sier Håkon Wium Lie. Til Grøss-medaljen har Arkitekturopprøret bedt folk stemme over elleve nybygg fra hele landet. Fra Oslo er Middelthunet på Majorstuen nominert. Middelthunet karakteriserer Arkitekturopprøret som «et grotesk eksempel på at den tidligere idealistiske utvikleren OBOS nå river verneverdige bygninger for kommersiell utvikling, heller enn å lage gode steder for Oslos befolkning. Plasseringen inntil Frognerparken gjør den dominerende holdningen enda verre».»

Les mer


Moss Avis: Nå er dette kulturkvartalet nominert til Norges styggeste nybygg

12. november 2022

«Vestby er faktisk representert i begge kategoriene, for Ramme fjordhotell er én av 11 kandidater som kan bli tildelt Arkitekturopprørets hederspris. Dette er en pris som gis til et vakkert og veltilpasset nybygg som innbyggerne verdsetter. Om bakgrunnen for Ramme-nominasjonen, står følgende:

«Denne bebyggelsen fortsetter tradisjoner fra 1800-tallets industriarkitektur og bondebygninger, og viser at funksjoner som museum og moderne hotelldrift kan lages i en gjenkjennelig og tiltalende drakt».

Les mer


Bypatrioten: Arkitekturopprøret roser Øwregata 8-10

11. november 2022

«- En skikkelig kjekk nyhet å få. Jeg tror ikke der er gjort så grundige analyser som dette i et forkant av et byggeprosjekt i Ålesund før, nettopp for å tilpasse det nye til omgivelsene, sier Westre om nominasjonen som settes stor pris på nå som de 17 leilighetene er så godt som ferdige.

- Alle liker å få skryt, og det er ikke det vi fått mest av i dette prosjektet. Det viser seg i dette prosjektet som i mange andre her i byen at det er lettere å mobilisere mot noe enn for noe. En viktig beskjed til alle som engasjerer seg. Vi trenger å få ting gjort. Det betyr ikke at vi skal forhaste oss, men må lage forutsigbarhet for utbyggere og ha et ønske om fornyelse, sier han.»

Les mer


Mitt Kongsvinger: Lokalt anlegg nominert til hederspris

11. november 2022

«Granli vannverk, som forsyner innbyggerne i Kongsvinger og Grue med rent vann, er nominert til Arkitekturopprørets hederspris 2022.»

Les mer


TA.no: Trekkes fram som et positivt tilskudd: – Her er det meste på plass

12. november 2022

«Er Glassmestergården i Hjellen et vakkert og veltilpasset nybygg?

Det mener i hvert fall Arkitekturopprøret som nylig la fram det de mener er kandidatene til årets kåring i kategorien «Hederspris».

Arkitekturopprøret har tidligere kommet med lovord om Glassmestergården i Skien, og nå gjør de det igjen. Hvert år kårer de «årets styggeste nybygg», men også nybygg som fortjener hederlig oppmerksomhet.»

Les mer


Avisa Nordland: Slakter hotellet: – Stygt og trist mørkt og skummelt

12. november 2022

«AN har vært i kontakt med Voll Arkitekter AS, som prosjekterte skisseprosjektet, forprosjektet og rammesøknaden til The Storm. Daglig leder, Rolf Sterud, har fått kritikken tilsendt på e-post, og sier følgende om saken:
– Det er faktisk lettest å forstå Arkitekturopprørets agenda om man ser på nominasjonene til hedersprisen, og dette er en agenda vi ikke ønsker å bruke tid på, skriver han i en e-post.
– Arkitekturopprøret forteller at de har fått hundrevis av tilbakemeldinger på bygget, og få er positive. Ord som stygt, trist mørkt og skummelt, går igjen. Hva tenker du om dette?
– Det er ikke overraskende at nettopp Arkitekturopprøret får mange negative tilbakemeldinger om The Storm, tatt i betraktning hva slags plattform de er. Vi vil ikke forholde oss til beskrivelser som «stygt», «trist» og «skummelt».»

Les mer


Vestby Avis: Kulturkvartalet nominert til Norges styggeste nybygg

11. november 2022

«Svein Hestevik (74) er imidlertid ikke imponert. – Det er så stygt at det kunne passet inn i visse stygge deler av Oslo, sa han til Vestby Avis i august.

«Ordfører og leder av byggekomiteen for kulturkvartalet, Tom Anders Ludvigsen, ser annerledes på saken. Til lokalavisen ga han uttrykk for at skepsisen til utsiden av kulturkvartalet er irrelevant. – 95 prosent av folk liker det nye bygget, sa han. Vestby kommune har for øvrig en estetisk plan, og her står det at Vestby skal ha et moderne sentrum som er åpent, imøtekommende, lyst og «gjerne med spenstige innslag.»»

Les mer · annen artikkel


Subjekt: Disse «kjemper» om å bli Norges styggeste bygg

10. november 2022

«I fjor delte Arkitekturopprøret ut den første «Grøss-medaljen», en pris som skal kåre det forutgående årets styggeste bygg. Prisen er en folkepris og i år har publikum kunne nominere bygg som ble ferdigstilt etter 2020. I fjor var det Munchmuseet som ble stemt frem som årets styggeste bygg. Museet som er tegnet av Juan Herreros fikk så mange som 30 prosent av stemmene. I år tror jurymedlem Saher Sourouri at det blir mye jevnere.

– Med en gang vi åpnet opp rant det inn stemmer til Munchmuseet. Det har ikke vært samme entydige mønster i år, men jeg tror at Nasjonalmuseet blir en sterk kandidat i år.»

Les hele


Arkitekturopprørets prisutdeling 2021

Arkitekturopprørets nyinnstiftede priser ble utdelt i den vakre søylesalen Gamle Raadhus Scene onsdag 24. november 2021. På forhånd hadde mer en 10,000 innbyggere stemt på kandidater til Grøss-medaljen, og til Arkitekturopprørets Hederspris. Kandidatene ble også nominert av innbyggerne. Det var dessverre ikke mangel på nominasjoner til Grøss-medaljen, som tildeles det styggeste nybygget i Norge de siste fem årene. Hedersprisen, som tildeles det vakreste nybygget, hadde også ti verdige kandidater.

Grøss-medaljen ble tildelt det nyåpnede Munch-museet i Oslo, som vant er brakseier med hele 35,3% av avgitte stemmer. Ingen representanter fra Munch-museet eller Oslo kommune var tilstede for å motta prisen. På andreplass kom Lovund hotell med 18,4%, deretter Hotell 1624 på Kongsberg med 7,7%.

Les mer


Dag og tid: Ris og ros til norsk arkitektur

3. desember 2021

«Det skulle berre mangle at mottakaren av ein heiderspris ikkje dukka opp, kunne vi tenkje. Men så enkelt er det likevel ikkje. Å vera med på eit arrangement som fremjar ein tradisjonelt inspirert arkitektur, har vore tabu i mange arkitektkontor i landet... Det er oppsiktsvekkjande at dei mest modernistiske arkitektane i landet deltok på arrangementet. Mad arkitekter, som opphavleg heitte Moderne Arkitektur og Design, er blant Noregs mest kjende kontor. Dei er kjende for bidraget til Barcode-rekkja i Bjørvika – ein bydel som ikkje akkurat utstrålar «tradisjonell fornying».

«Samtidig meiner eg å merke ei generell mentalitetsendring. Til dømes tala generalsekretær for Fortidsminneforeininga, Ola Harald Fjeldheim, under tildelinga. Han gav si tilslutning til eit skifte i norsk arkitekturpolitikk. Mellom mange medlemer av Fortidsminneforeininga har idealet vore ein såkalla brotsestetikk: Dersom gamle bygningar fekk nye tilbygg, skulle det synast gjennom ein kontrastfull arkitektur.»

Heile artikkelen


Berlingske: Bygningen skulle være en pryd til 2,7 milliarder – nu er den kåret til landets grimmeste

26. november 2021

«Nu har Arkitekturopprøret, der er en norsk græsrodsbevægelse med 28.000 følgere på Facebook og 65.000 følgere på Instagram, kåret Munchmuseet, der er tegnet af den spanske tegnestue Estudio Herreros, til landets grimmeste. 11.000 deltog i netafstemningen om, hvad der er Norges grimmeste og smukkeste nybyggerier.»

Hele artikkelen


Morgenbladet: Endelig vant Munchmuseet en pris – som Årets styggeste bygg

28. november 2021

«Alf Prøysens melodi til «Julepresangen» kommer fra flygelet, og Sørbø har skrevet ny tekst til ... «En boligblokk er vel og bra, bevare dere vel. Da er det bare vindu’ne de ikke kan få tel. De slenger på noe autovern, og ser hva det kan bli. Et pansret lager til å stable kunst og bilsalg i», synger forsamlingen. Munch-museet har gått av med 35,5 prosent av stemmene. Det blir stille, og Arkitekturopprørets representanter holder opp sin medalje i sement, med et firkantet hus risset inn. De skjermer øynene for lyset og ser ut i salen. Ingen reiser seg.»

Hele artikkelen


Vårt Oslo: Ingen fra Munch-museet hentet prisen for Norges styggeste bygg. Da tok prisutdelerne selv affære

28. november 2021

«Nylig ble årets "vinner" kåret - nyåpnede Munch-museet i Bjørvika fikk Grøss-medlajen og dermed den tvilsomme æren av å kalle seg landets styggeste bygg. Men da Grøss-medaljen skulle deles ut kom ingen fra Munch-museet for å ta i mot prisen. Dermed måtte prisutdelerne, Arkitekturopprøret, ta affære og selv forsøke å få overlevert medaljen.»

Hele artikkelen


Subjekt: Årets styggeste bygg er kåret

25. november 2021

«– Munchmuseet er et estetisk mislykket bygg. Jeg tror det er et bygg som veldig mange reagerer på med ubehag. De synes det er stygt, underlig form og materialer, og veldig lukket og autoritært bygg.»

Hele artikkelen


Varden: Osebro utmerket seg i kåringen av landets fineste og styggeste bygg

25. november 2021

Hele artikkelen


Aftenposten: Arkitekturopprøret - Munchmuseet er Norges styggeste nybygg

24. november 2021

«Det nye Munchmuseet ble kåret til Norges styggeste og får den såkalte Grøss-medaljen, som tildeles et nybygg som «skjemmer sineomgivelser». 35 prosent av alle som stemte, stemte på Munch som landets styggeste nybygg. Sourouri er opptatt av omgivelsenes betydning og hvordan arkitektur, byggeskikk og offentlige rom påvirker trivsel og fysisk og psykisk helse.

– Munchmuseet er så stygt at det vekker følelsesmessig ubehag. Det er helt utrolig at et så frastøtende, stort offentlig bygg skal romme kunsten til Norges mest folkekjære kunstner, sier han.»

Hele artikkelen


Vårt Oslo: Arkitekturopprøret kårer Munchmuseet til Norges styggeste nybygg

24. november 2021

«Det nye Munchmuseet ble kåret til Norges styggeste og får den såkalte Grøss-medaljen, som tildeles et nybygg som «skjemmer sine omgivelser». 35 prosent av alle som stemte, stemte på Munch som landets styggeste nybygg. – Munchmuseet er så stygt at det vekker følelsesmessig ubehag. Det er helt utrolig at et så frastøtende, stort offentlig bygg skal romme kunsten til Norges mest folkekjære kunstner, sier han til Aftenposten.»

Hele artikkelen


Fredrikstad Blad: Nygaardsplassen vant pris igjen!

24. november 2021

«I takketalen tok Grundvig til orde for begrepet «vennlig arkitektur», som Cityplan lagde for noen år siden – ifølge Grundvig i et forsøk på å forklare folk hva de vil. – For oss dreier det seg om å reise bygg som skaper trivsel, og da spesielt på gateplan. For det er på gata folk møter bygg og by, sa Grundvig.»

Hele artikkelen


Arkitekturopprøret: Munchmuseet er Norges styggeste nybygg

24. november 2021

«Etter å ha mottatt 300–350 nominasjoner har priskomiteen i Arkitekturopprøret plukket ut ti kandidater i hver kategori. Arkitekturopprøret (AO) er en folkelig bevegelse som jobber for at det skal bygges mer tradisjonell arkitektur. Bevegelsen har 28.000 følgere på Facebook og 65.000 følgere på Instagram.»

Hele artikkelen


Avisa Oslo: Landets styggeste nybygg er Munchmuseet

24. november 2021

«Mastodonten i sentrum blir beskrevet som et banalt tårn som strekker seg høyt over et området av lave bygg. Den stikker seg ut, og ikke på en positiv måte. Grøss-kategorien minner samtlige på at Lambda-bygget gjør lite for å skape engasjement i omgivelsene sine.»

Hele artikkelen


Arkitektnytt debatt: Arkitekturopprørets grøss og heder

24. november 2021

«– Diskusjonene Arkitekturopprøret har skapt, bekrefter hvor viktig våre bygde omgivelser er, skriver Adnan Harambasic, nyvalgt president i NAL, før utdelingen av Grøss-prisen.

«Om man leser på nettsiden deres om hva Arkitekturopprøret ønsker seg for arkitektur og byplan, må jeg innrømme at jeg kan være enig i kanskje syv av deres ti punkt, selv om jeg kanskje tolker noe annet i punktene deres enn de gjør. Og ja, som vi arkitekter er opptatt av å alltid påpeke, arkitekturen handler om noe mer enn kun fasaden.»

Hele artikkelen


Morgenbladet: Kåringen av Norges styggeste hus 2021 viser at det er lettere å kritisere enn å være konstruktiv

24. november 2021

«Og som man spør, skal man få svar: Voll arkitekter ved Kim Sørensen kvitterer ut sin nominasjon til Grøss-medaljen ved å si til Nidaros.no at «Jeg vil ikke høre hva [Arkitekturopprøret] sier. Det er jeg rett og slett ikke interessert i.» Slik gir han opprørerne akkurat det de ønsker seg, ved å fremstå som selvrettferdig og ute av stand til selvransakelse.»

Hele artikkelen


Avisa Oslo: Arkitektene er ikke imponert over Økern Portal – Langt forbi tiden for signalbygg

19. november 2021

«Dagen før vi møter arkitektene på Økern Portal ble det kjent at bygget er nominert til Arkitekturopprørets «Grøss-pris». Det er en medalje som gis til landets styggeste nybygg. Blant de ti nominerte byggene ligger to i Oslo; Økern Portal og det nye Munchmuseet.

– Jeg synes ikke det er en nominasjon som er helt ufortjent, sier Eriksen og understreker at Grøss-prisen er en pris som først og fremst dreier seg om utseende.»

Hele artikkelen


Nidaros: Slakter nybygg i Trondheim – En kasse som kunne vært stablet hvor som helst

17. november 2021

«Det er Voll Arkitekter AS ved Kim Sørensen som står bak designet på bygget. Sørensen kjenner til nominasjonen, men forteller Nidaros at han ikke har lest begrunnelsen.

– Jeg vil ikke høre hva de sier. Det er jeg rett og slett ikke interessert i, sier Sørensen som forteller at han ikke tar utdelingen fra Arkitekturopprøret seriøst.»

Hele artikkelen


tb.no: Arkitekten tar versting-stempelet med knusende ro – Det er verst for dem som bor der

16. november 2021

«Spir-arkitekten peker på at bransjen hans er i en situasjon der de skal tilfredsstille veldig mange utfordringer og vilkår som byggherrene har.

– Det er ikke nødvendigvis slik at arkitektene sitter og tegner noe de synes er dritkult, eller at vi tegner akkurat det vi ønsker. Det er mange hensyn å ta.»

Hele artikkelen


Stavanger Aftenblad: Sandnes rådhus kan bli kåret til Norges styggeste nybygg: – Overraskende

15. november 2021

«Sandnes rådhus er ett av ti bygg som er nominert i den lite attraktive konkurransen om å bli Norges styggeste nybygg.»

Hele artikkelen


Sandnesposten: Nominert til landets styggeste bygg – Overraskende

15. november 2021

«Rådmannen i Sandnes Bodil Sivertsen synes ikke kritikken er med rette.

– Nei, det synes jeg ikke. Jeg synes det er overraskende at rådhuset er med på denne listen, det er ikke fortjent. Jeg synes det er et fint bygg. Det er smak og behag, forteller rådmannen.»

Hele artikkelen


Østlands-Posten: Kvartal i sentrum nominert til årets styggeste bygg – Det har dessverre ikke vært vanskelig å finne kandidater i denne kategorien

14. november 2021

«– Men akkurat det med farger kan jeg være enig i. Planene på Treschow-bygget, da pekte vi på det med varierte farger og det klappa planutvalget i hendene for. Det likte vi veldig godt, og Sjøparken også. Det er kanskje noe vi må tenke på i fremtiden, sier Løsnæs.»

Hele artikkelen


Agderposten: Kan bli kåret til årets vakreste bygg

14. november 2021

Hele artikkelen


Bydelsnytt.no: Er NAV-kontoret på Leangen Norges styggeste bygg?

ber 2021

«Helse- og velferdskontoret på Falkenborg er en av kandidatene når "Arkitekturopprøret" nå skal kåre landets styggeste bygg. Grillstad Gård på Ranheim er på sin side nominert til årets hederspris.»

Hele artikkelen


Dagbladet: Arkitekturopprøret Kårer Norges styggeste bygg

12. november 2021

«Arkitekturopprøret har nominert ti bygg de mener er Norges styggeste til egen arkitekturpris, «Grøsser-medaljen».

Blant de nominerte finner vi det kontroversielle Munchmuseet i Bjørvika. I nominasjonen beskriver Arkitekturopprøret Lambda som «et eksosgrått skuldertrekk» og mener bygget avkrefter deres teori om at dårlig samtidsarkitektur bare skyldes grådige boligutbyggere.»

Hele artikkelen


Vårt Oslo: Munchmuseet kan få Grøss-medaljen, Arkitekturopprøret mener det «skjemmer sine omgivelser»

12. november 2021

«Nå lanserer Arkitekturopprøret to nye priser: Grøss-medaljen og en Hederspris. Oslo har ingen bygg på listen over nominerte til sistnevnte, men Økern portal og Munchmuseet er på listen over nybyggene som ifølge opprøret «er styggest og mest skjemmer sine omgivelser».

Når Hedersprisen skal utdeles, vil Arkitekturopprøret prioritere nybygg i tradisjonell stil, skriver de på nettsidene sine. Vinnerne skal kåres gjennom en folkeavstemning hvor alle kan stemme på én kandidat i hver kategori. Prisen skal gis til «et vakkert og veltilpasset nybygg som innbyggerne verdsetter.»»

Hele artikkelen


NRK: Hjertebarnet hans kan bli kåret til Norges styggeste nybygg: – Ubehagelig

12. november 2021

«Det er første gang Arkitekturopprøret i Norge arrangerer en slik kåring. I Sverige, hvor opprøret startet i 2014, har «Kasper Kalkon-priset – Årets fulaste hus» blitt delt ut siden 2017. At Norge nå kommer etter handler om å få utløp for folks frustrasjon, ifølge opprøret.

– Vi vil vise arkitekter, utbyggere og myndigheter hva folk tenker om identitetsløse kasser og bygninger som ikke har noen tilhørighet til stedet, og hvor skalaen sprenges i forhold til omgivelsene rundt.»

Hele artikkelen


tb.no: Dette bygget kan få pris for å være stygt

12. november 2021

«Håkon Wium Lie i Arkitekturopprøret sier at kåringen har vekket et voldsomt engasjement. Han kan ikke si hvem det er som har nominert Tønsbergs bidrag i konkurransen.

– Det er hemmelig hvem som nominerer, men det som tydeligvis har vært særlig provoserende for mange er den stablede høyblokka som er oppført.»

Hele artikkelen


Halden Arbeiderblad: Studentbyen på Remmen nominert til Grøss-medaljen

12. november 2021

«INGEN GJEV NOMINASJON: Arkitekturopprøret mener Remmen studentby ikke akkurat er noen fryd for øyet. Her ser man første del av prosjektet med fire lavblokker som Bas arkitekter sto for. Samtidig som del to med studenttårnet er under oppføring. Tårnet var det SG arkitekter i Halden som sto for.»

Hele artikkelen


Arkitektnytt: AO deler ut Grøss-medaljen

11. november 2021

«I motsetning til Groschmedaljen, er Arkitekturopprørets Grøss-medalje langt mindre ærefull. Prisen deles ut til det folket mener er Norges styggeste nybygg.»

Hele artikkelen


Ringsaker Blad: Butikken er nominert til folkelig pris

11. november 2021

«Kiwi Næroset er nominert av befolkningen til Arkitekturopprørets Hederspris.

– Vi fant ingen arkitektfirmaer som forsto vår visjon, og endte opp med et godt lag lokale håndverkere som brukte tømmer fra saga 400 meter unna. Skissene ble tegnet av interiørdesigner Vigdis Bergh, og er bygd rundt det gamle landhandleriet.»

Hele artikkelen


Sandefjords Blad: Steinar drømte om hvordan det kunne bli. Arne tegnet bygningene. Nå er prosjektet i Prinsens gate nominert til hederspris.

12. november 2021

«Steinar Hvitstein hadde en klar formening om arkitektonisk retning på det han ville gjenoppføre på branntomta i Prinsens gate: Her skulle det bygges i tradisjonell stil. Han ba Oslo-arkitekt Arne Sødal gjøre drømmen til virkelighet. I dag står hjørnet klart.»

Hele artikkelen


Avisa Oslo: Se hvilke Oslo-bygg som er nominert til årets styggeste

11. november 2021

«– Dette er folkets pris! I stedet for at Gutteklubben Grei gir hverandre priser, så skal folket få bestemme hva som er årets styggeste og peneste bygg, sa Saher Sourouri tidligere i høst til Avisa Oslo.»

Hele artikkelen


Subjekt: Dette er kandidatene til årets styggeste bygg

10. november 2021

«Det har dessverre ikke vært vanskelig å finne kandidater i denne kategorien, skrive de på stemmeskjemaet. Blant kandidatene finner man alt fra kjøpesentre til studentboliger, kontorbygg og boligkomplekser. Og ikke minst det mye omtalte Munchmuseet.»

Hele artikkelen


Avisa Oslo: Se hvilke Oslo-bygg som er nominert til årets styggeste

11. november 2021

«Arkitekturopprøret skal kåre årets styggeste bygg. To Oslo-bygg er blant de nominerte. Arkitekturopprøret skal dele ut Grøss-medaljen til Norges styggeste bygg og Hedersprisen til årets peneste. Nå er de ti nominerte byggene i de to ulike kategoriene klare. Ingen Oslo-bygg er nominert til Hedersprisen. Men hovedstaden har derimot to kandidater til Grøss-medaljen.»

Hele artikkelen


Totensblad: Ministasjonen på Bilitt er nominert til arkitekturpris

11. november 2021

«Kåre Ravnsborg og hans kolleger er nominert til pris for dette bygget.»

Hele artikkelen


Rana.no: Nominert til skrekkelig pris

29. oktober 2021

Arkitekten som tegnet bygget ønsker ikke å uttale seg, men hotellets daglige leder sier blant annet dette:

«– Da jeg gikk kunst og håndverk lærte jeg tidlig at kunst skal skape diskusjoner, det skal være litt opprør i det. Vårt mål var ikke å skal opprør og jeg hadde ikke sett for meg at vi skulle nå så langt ut med ting, men jeg får bare takke for nominasjonen, humrer han.»

Les hele artikkelen


EiendomsWatch: Arkitekturopprøret vil kåre Norges styggeste bygg via folkeavstemning

24. oktober 2021

«Gruppen lanserer nye priser for å hedre både den beste og den verste arkitekturen, basert på folkets røst. Dette skal «skremme og inspirere offentlige beslutningstagere, utbyggere og arkitekter til å prestere bedre».» Les hele artikkelen her


Avisa OsloNå kan du nominere Oslos styggeste bygg til Grøss-medaljen

22. oktober 2021

«Nå vil Arkitekturoppprøret dele ut Grøssmedaljen og hedersprisen til årets styggeste og peneste bygg. Og det er «vanlige folk» som skal kåre vinnerne.» Les hele artikkelen her